3 redenen waarom je niet voor een MKB energiecollectief moet kiezen

3 redenen waarom je niet voor een MKB energiecollectief moet kiezen

Picture of Annemieke
Annemieke
Leestijd: 2 min
2 min

Als ondernemer heb je het vast al eens langs zien komen bij de zoektocht naar een nieuwe energiedeal: het aanbod om samen met andere MKB’ers in een energiecollectief energie af te nemen. We moeten het toegeven dat zo’n energiecollectief voor ondernemers zeker verleidelijk lijkt. Je kunt namelijk samen met andere ondernemers voor een lage(re) prijs energie afnemen volgens één energiecontract. Deze ‘bulkkorting’ lijkt echter vaak interessanter dan het uiteindelijk is. Energiecollectieven zijn namelijk niet altijd voordeliger voor ondernemers. Wist je bijvoorbeeld dat je vaak geld moet betalen voordat je überhaupt mee mag doen? Daarover en over andere nadelen van het MKB energiecollectief lees je meer in dit artikel.

Je krijgt geen energie op maat

Voor ieder bedrijf is een ander energieplan nodig. Een ondernemer met een klein pand waarin vooral stil werk wordt uitgevoerd, zoals schrijven, marketing en meer verbruikt over het algemeen minder energie dan een grote fabriek waar tientallen apparaten 24/7 verbonden zijn met het stroomnetwerk. Het is dus heel logisch dat beide bedrijven een totaal ander energiepakket moeten hebben en daarvoor ook verschillend moeten betalen. Kies je voor een MKB energiecollectief dan ontvang je hetzelfde pakket als de andere ondernemers in jouw collectief. Dat betekent dus dat je nooit volledige energie op maat krijgt, waardoor je nooit de juiste prijs betaalt voor jouw verbruik. Ook heb je hierbij vaak geen keuze in het soort energie dat je wilt afnemen. Wil je bijvoorbeeld het liefst groene stroom afnemen maar biedt het collectief dat niet aan? Dan heb je hard gezegd dikke pech.

Je moet betalen om deel te nemen aan collectief

Daarnaast is het goed om te weten dat je als voorwaarde eerst officieel lid moet worden van het collectief. Dat betekent in 99% van de gevallen dat je eerst een soort entreegeld moet betalen voordat je energie mag afnemen. Het is natuurlijk bizar dat je sowieso al geld moet betalen voordat je ook maar iets van de energie hebt verbruikt. Mocht je geld willen besparen op je zakelijke energie dan kun je dat met een MKB energiecollectief dus wel vergeten. In dat geval kun je veel beter met behulp van een online energievergelijker aan de slag gaan om zo te kijken welke deal het meest voordelig voor jou is. Op Energie-Zakelijk.nl vind je zo’n energievergelijker waarmee je veel geld kunt besparen.

MKB energiecollectief biedt nooit het complete aanbod

Doe je mee met een MKB energiecollectief dan moet je weten dat je vaak niet eens het meest scherpe energietarief krijgt voorgeschoteld. Niet iedere zakelijke energieleverancier doet namelijk mee met dit soort collectieven. Dat betekent dat er veel minder concurrentie is dan buiten de collectieven waardoor de prijzen hoger kunnen blijven dan normaal. Zo heb je dus nooit 100% de garantie dat je écht voordeliger uit bent met een MKB collectief, puur omdat het collectief niet het complete aanbod aanbiedt. Sterker nog: er zijn veel energieleveranciers die niet meedoen met zo’n veilig en wel beschikken over een voordelig(er) aanbod. Kijk daarom vooral altijd naar andere aanbiedingen buiten een energiecollectief, ook wanneer je wel interesse hebt in deelname aan zo’n MKB energiecollectief. Alleen op die manier weet je wat de beste energiedeal voor jouw bedrijf is.

Vanaf de start van Energie-Zakelijk.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. “Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij.”

Deel deze pagina

Inhoudsopgave

Nu energie zakelijk vergelijken!

Huur óf koop nu zonnepanelen

Bespaar met LED tot 80% op uw lichtverbruik

Joost - Energiespecialist

Vrijblijvend advies nodig?

Onze specialisten zijn hier om te helpen, elke werkdag van 08:30 uur – 17:30 uur.

5/5

8,9/10

Op basis van 1.700+ reviews

Ontvang het laatste energie nieuws en updates

Ook interessant voor u?